top of page

We stonden in de krant!  Leuk bericht afgelopen vrijdag 21 juli 2023  kopte de  De Leeuwarder Courant; 

​

Fries met erectieproblemen na prostaatkanker kan ook in ziekenhuis van Zaandam terecht: 'Zijn in de niche gedoken'

Heel vaak moeten plassen, urineverlies of erectiestoornissen na prostaatkanker. Verschillende klachten op het gebied van urologie kunnen in Friesland en Groningen niet behandeld worden, maar wel in Zaandam.

 

​

​

​

​

​

​

​

​

De urologen van het ZMC: Jesse Paulus, Afina Glas, Alida Weidenaar en Saskia Weltings (vlnr). Foto: ZMC

Ines Jonker • 20 juli 2023, 20:03 • Friesland

​

Lang niet iedereen weet dit, dus besloot het Zaans Medisch Centrum (ZMC) er een persbericht tegenaan te gooien, met de ronkende titel: ‘Friese urologen in Zaandam willen patiënten uit Friesland van hun klachten afhelpen.’

Niet dat dit heel nieuw is. Een jaar of tien geleden begonnen de Zaanse urologen zich te richten op specialistische urologische behandelingen, vertelt de in Dokkum geboren uroloog Afina Glas.

Aanleiding was dat het ZMC, net als andere kleine streekziekenhuizen, de afgelopen jaren delen van de urologiezorg zag verdwijnen naar grotere hospitalen in de regio, zoals Amsterdam. Glas: ,,We vroegen ons af hoe wij ons als klein ziekenhuis kunnen profileren. Toen zijn we in de niche van specifieke urologieklachten gedoken.’’

Erectieprothese

Het gaat volgens Glas vooral om behandelingen die de kwaliteit van leven na urologische aandoeningen verbeteren, dus geen kankerbehandeling. De belangrijkste is ‘neuromodulatie’, voor patiënten die heel vaak moeten plassen met soms urineverlies, waarbij medicijnen en bekkenfysiotherapie niet hebben geholpen.

Bij hen wordt een elektrode dicht bij het ruggenmerg geplaatst die elektrische stroompjes afgeeft. Daarmee veranderen de signalen die het ruggenmerg naar de hersenen stuurt en wordt de blaas rustiger.

Jonge mannen die prostaatkanker hebben gehad, houden er vaak erectiestoornissen aan over, of andere seksuele problemen. Glas: ,,We kunnen dan, als niets anders helpt, een erectieprothese implanteren. Dat is een mooie oplossing.’’

Kunstsluitspier

Verder biedt het ZMC ,,het hele pakket’’ aan incontinentiebehandelingen, juist ook voor mannen. ,,4 tot 5 procent van de mannen die prostaatkanker hebben gehad, kampen met urineverlies. We plaatsen dan een kunstsluitspier of een mannenbandje, daarna blijven ze zo goed als droog’’, vertelt de uroloog.

​

Momenteel heeft de poli urologie dertig patiënten uit Friesland in behandeling. Wie wil kan gewoon Fries praten, want twee van de vier urologen zijn Fries. Glas: ,,Mijn collega Alida Weidenaar en ik zijn beiden geboren in Dokkum. Er loopt hier wel meer Friestalig personeel. Er hangt nog net geen Friese vlag’’, grapt ze.

​

Het persbericht is niet bedoeld om patiënten ‘af te pakken’ van de Friese ziekenhuizen, verzekert Glas. ,,We hebben goed contact met de urologen in Noord-Nederland en zijn geen concurrenten van elkaar. We proberen aanvullend te zijn.’’

​

,,Het klopt dat we deze operaties niet doen, maar wij werken wel met hun samen door patiënten die kant op te verwijzen”, aldus MCL.

​

​

​

Per 1-10-2022 is er een samenwerking met MKVelsen, te Velsen-Noord. Hier kunnen mannen vlot terecht met vernauwde voorhuid, zwelling van de bal, kromstand penis en sterilisatie (vasectomie).

 

De webinar op 24-06-2021 over de gevolgen van een prostaatkankerbehandeling was een groot succes!!! U kunt hem terugluisteren via de site van de prostaatkankerstichting of via youtube.

​

Per 01-01-2021 dr. Alida Weidenaar, nieuwe uroloog. Hierbij een introductie!

​

​

​

​

​

bottom of page