top of page

Sacrale neuromodulatie (SNM) is een behandeling waarbij de zenuwen van de blaas en bekkenbodem gestimuleerd worden door elektrische stroomstootjes.

Hierdoor ontstaat er een betere samenwerking tussen blaas en bekkenbodem. 

Mensen die niet goed leegplassen of mensen die juist heel vaak moeten plassen en het soms niet op kunnen houden, dit noemen we een overactieve blaas (OAB), kunnen dan weer normaal plassen.

Bij klachten van een OAB werkt SNM bij 60-70 % van de mensen. Bij niet goed leeg kunnen plassen werkt SNM bij ongeveer 30-40% van de mensen.

De stroompjes komen van een soort pacemaker die onder de huid wordt geplaatst en worden doorgegeven via een elektrode aan de zenuw die verbinding heeft met blaas en bekkenbodem. Die zenuw ligt bij het heiligbeen. 

Om te kijken of de techniek voor iemand kan helpen, doen we eerst een proefstimulatie. (zie filmpje)

Dit heet de eerste fase. Dan wordt eerst alleen de elektrode (tined lead) geplaatst. Deze wordt aangesloten op een buitenwaarts gedragen kastje die de stroompjes afgeeft. 

In 2-4 weken kan dan gekeken worden of de behandeling helpt. Als dit zo is wordt een definitieve pacemaker geplaatst onder de huid. Dit heet de tweede fase. De  batterij van de pacemaker gaat tussen de 4-7 jaar mee. Er is tegenwoordig ook een oplaadbaar systeem.

Lees hier het verhaal van Maartje en haar ervaring met de neurostimulator.

bottom of page