top of page
no5-kleur.jpg

Een kunstmatige sluitspier-of sfincterprothese is een oplossing voor mannen met een matige tot ernstige vorm van urine incontinentie, meestal ontstaan als gevolg van een operatie of bestraling van de prostaat, blaas of endeldarm. 

De sluitspierprothese is een met water gevulde manchet die om de plasbuis wordt gebracht. Deze sluit de plasbuis af, zodat er geen lekkage van urine kan optreden. Om te kunnen plassen wordt de manchet geleegd door een paar keer in een pompje te knijpen dat in de balzak is geplaatst. Het water uit de manchet wordt dan in een reservoir gepompt dat in de buik is geplaatst. De manchet wordt automatisch weer gevuld door druk van de buik op het reservoir.  De plasbuis wordt weer dichtgeknepen. Dit duurt ongeveer een minuut, in die tijd kan de blaas worden leeg geplast. Het pompsysteem zit helemaal inwendig, vanaf de buitenkant is niets te zien.
 

Het succespercentage van de sluitspierprothese is rond de 80-85%. Dit betekent geen of nauwelijks urineverlies meer. Een enorme verbetering van de kwaliteit van leven. 
De sluitspierprothese wordt ingebracht via een snede in het kruisgebied. Een tweede kleine snee is nodig in de buik voor het plaatsen van het reservoir. De operatie duurt ongeveer een uur. Het kan in dagopname, soms blijven mannen een nacht slapen. De prothese kan pas na 4-6 weken worden geactiveerd, tot die tijd verliest u nog urine en heeft u de inleggers, condoomkatheter of penisklem nog nodig.

bottom of page